maandag 13 juni 2016

Flores = bloemeneiland

Nu we alweer wat dagen verder zijn en heerlijk in de haven in Flores liggen, kijken we terug op de reis en vragen ons af of het nu echt zo’n vreselijk K-trip was. Grappig is dat hoe dat gaat. Eenmaal goed geslapen en gegeten en gerust en het lijkt allemaal niet zo erg meer als je terugkijkt.

Maar als ik het logboek erbij pak, blijkt dat we inderdaad veel wind hebben gehad. Het was een van de trips waarin we het meeste wind overall hebben gehad. Dagen van makkelijk boven de 20 knopen (= windkracht 5-6) continu. En dat maakt dat de zee opbouwt, de boot meer gaat bewegen en je dus minder makkelijk beweegt aan boord. Dit zorgt voor blauwe plekken en vermoeidheid. Probeer het maar eens, een avond koken met maar één hand. Want met die andere moet je jezelf vasthouden om niet de hele salon door geslingerd te worden... gaat prima toch?

We hebben ook aardig wat dagen grauw en grijs weer gehad. Zeker de laatste dagen! En dan zakt mijn humeur al snel beneden het vriespunt. Verder is alles prima gegaan deze trip. Meeste wind was rond de 35 knopen (= windkracht 8) dus dat was minder dan naar Bermuda. Haha! Hoe snel je ook daaraan went, want met dagen van rond en boven de 20 knopen, denk je op het moment het iets minder wordt al meteen “tjee wat rustig.” Of als je de wind weer meer ziet worden, na een rustige dag “och, het is máár 20 knopen.” Tja, alles gerelateerd aan...

Wat wel balen was, we hebben aardig wat water overgekregen deze trip en dan met ons ‘heerlijk’ zonneluik is dat gewoon K. Dit gaat ok bij regen of kleine golven, maar wanneer ze boven op het luik breken, dan stort er een waterval naar binnen via het schuifsysteem. Dus wat waren we blij dat we de dag van aankomst hier een prachtige zonnige droge dag hadden!! Alles naar buiten en drogen!! Heel de tent uitsoppen met zoet water en eer het de dag erna ging regenen, waren wij ‘zoutloos’.

En die regen…die zorgt ervoor dat we de boot aan de buitenkant niet hoeven af te doen, maar ook niet kunnen. We liggen hier nu bijna 5 dagen en 3,5 heeft het daarvan geregend. En hoe!! De Engelse drizzle (miezerregen die een hele dag aanhoudt) of gewoon met bak en al naar beneden. Tussen de buien door en tijdens een kleine bui zijn we boodschappen gaan doen en hebben we Lajes das Flores bekeken.

Het is een schattig dorpje! Maar tegen het eiland opgebouwd, dus continu steil omhoog lopen. De supermarkten zijn basic, maar prima. Zelfs nog aardig wat glutenvrij spul!! En heeeeel goedkoop! Zeker vergeleken met de States. Wijn voor nog geen 2 euro, chips voor onder een euro en blikken champignons zijn hier weer 80 cent ipv 7 dollar!

Ook het uiteten is weer betaalbaar. Dat hebben we een keer gedaan, gezellig met Nicole en Joris (Cedo Nulli), Martin en Bertie (Blue’s) en Marc (Begerto). Ook gezellig samen geborreld!


 Gisteren zijn we, met deze andere boten, heel de dag op schoolreisje geweest. Super leuk!!! Maar wat een nattigheid, het regende heel de dag! Het is echt een prachtig eiland, veel watervallen en veel groen. En ja, dat komt ergens door. Maar onze reisleider zei ook wel dat het meer een december of januari dag was, dan een dag in juni. Het was niet anders en we hebben toch wel veel gezien en een leuke indruk van het eiland gekregen. Flores betekend bloemen en die hebben we wel wat gezien. De originele bloem waarna het eiland is benoemd (die floreerde hevig toen de eerste mensen aanlanden) bloeit in september, dus we hebben alleen het groen bewonderd. We hebben gekeken bij een watermolen, hoe de mensen vroeger leefden en zijn heel het eiland rondgereden. Een van de watervallen was echt super indrukwekkend! Er zijn er nog meer en groter, maar dat was allemaal in de mist.



 Vandaag regent het ook alweer bijna heel de dag. We halen brood en gaan naar de havenmeester in de drizzle, maar aan het einde van de dag klaart het weer op. Moet ook wel, want het wordt de komende dagen mooi weer, zegt het locale weerbericht. Blue’s en Cedo Nulli zijn vanochtend vertrokken naar Horta, wij en Begerto volgen morgen. Het is een dag en nachtje varen. Vandaag gaf het weer nog wat wind op om te zeilen, morgen beloven ze zon, maar geen wind. Jammer dan, denken wij, want we hopen op een droge tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten