zaterdag 23 juli 2016

Cherbourg

En ja, we zijn er hoor!! Gisteren kwamen we rond de lunch aan. Het was een prima tochtje, tij mee, dus we spoten erheen! Het was ook zeker geen saai tochtje, want rara, we vertrokken uit Alderney met z’n tweetjes....en kwamen in Cherbourg aan met z’n zessen!!!

Nee, don’t worry! Geen (boot)vluchtelingen opgepikt. We waren ‘alleen maar’ geënterd door de kustwacht en douane! Pffff…

We zagen in de verte al een fregat varen, maar ja, dat zie je wel weer. Toen werden we opgeroepen. Wat vragen en “we komen aan boord, maar u kunt uw koers en snelheid handhaven.” Vier man werden met een zodiac aan boord gezet. Super aardige lui! Ja, want we hebben ze redelijk ‘leren kennen’ in die zeker 1,5 uur dat ze aan boord waren!

Heel de boot werd nauwkeurig doorzocht! En geloof me, inmiddels is dat een hels karwei, met al die spullen die we aan boord hebben. Het was bewolkt en fris toen we vertrokken, maar toen ze eenmaal aan boord waren knapte het weer op en steeg de temperatuur buiten goed, maar binnen ook! Eentje lag er op een gegeven moment op ons bed om het luik aan de achterkant met een schoevendraaier open te wrikken. We hebben wel gelachen, want dat ging niet helemaal, een ander erbij en toen moest ik komen kijken, “ja, dat gaat echt zo wel open.” Maar alles dus onderzocht, onze verhalen gecheckt. Het leek alsof ze het in het begin niet begrepen: “wanneer is jullie vakantie begonnen?” “2010” “2010???” “Ja, 2010” Even in het supersnelle Frans wat woordjes met elkaar en hoofdschud bewegingen. “Heb je een logboek?” Tja, toen moest hij het wel geloven. Allerlei vragen en een aantal van hen snapte niet dat we het ‘zeewater’ dronken. “Nee, we filteren dat!” “??” “Ontzouten van het zeewater…” Gelukkig wist een van de jongens haarfijn wat een watermaker was en kon het, tot in de kleinste details, aan de anderen uitleggen. Heel de installatie moest nog een keer goed bekeken worden en tjee, dat was wel wat.

De boot werd uitgebreid beklopt en bevoeld en de luiken boven de watertanks moesten ja, toch echt los. Schroeven werden eruit gedraaid en oje?! Het mangat zat zo grondig dicht met veel schroeven en speciale tape, dat kon echt niet open! Probleem!! Er werd langdurig heen en weer gebeld met de baas op het grote fregat, dat precies achter ons bleef varen. Wel heel grappig, want zelfs de ferry gaf ons ruim baan en alles ging opzij toen we de buitenhaven van Cherbourg invoeren. Ook hadden we geen bonnetje van het tanken in Camaret en dat was ook een groot probleem. Met een plastic bekertje werd de kleur van de diesel in de jerrycans gecheckt en uiteindelijk, we voeren toen de jachthaven al in, kwam het verlossende woord dat het oke was en de watertank toch ook niet open hoefde. Pffff!! En dan vaar je, met 4 douane gasten de overvolle haven in. Haha!!! Mensen zullen wel gedacht hebben!

Cherbourg is super leuk en een mooi, gezellige stad. Er was gisteren en vandaag ook markt en braderie dus lekker rondgestruind. Heerlijk weer winkels gekeken en de benen gestrekt.

Morgen (zondag) gaan we weer verder. Waarschijnlijk ons laatste nachtje door naar Boulogne sur Mer.


En nog een foto van onze walvissen van de Azoren naar Camaret. Het is moeilijk om precies te zeggen welke het zijn, we denken Blue Whales en Sperm Whales.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten